Marius Tucă Show (I). Dr. Mihaela Bilic: Micul dejun e un moft. Cu două ciorbe pe zi slăbești văzând cu ochii/ A început să-mi fie frică de salate

Publicat: 08/05/2019, 19:02
Actualizat: 08/01/2020, 19:59

Redăm câteva din declarațiile medicului nutriționist Mihaela Bilic la emisiunea „Marius Tucă Show”:

„Slăbitul a devenit o obsesie. Nu știm să facem față mâncării, când trăim în abundență”

„Când vorbim de adulți în secolul 21, nu mai există mai mult de maximum trei mese pe zi. Kilogramele în plus eu nu le consider boală”

„Trebuie să ajungem din nou la acea normalitate poate în care oamenii chiar mâncau o dată în zi. Omenirea asta nu a avut ce să mănânce… de trei mese pe zi nu s-a auzit”

„În ultimii 20 de ani, bieții oameni au avut parte de infantilizare, iar cei din jur ne ajută în această infantilizare, dându-ne tot felul de recomandări”

„La prânz, un fel de mâncare, că e ciorbă, că e salată… două feluri de mâncare poate înseamna două mese. Felul unic e perfect”

„Trebuie să renunțăm la această falsă credință că numai un nutriționist poate să-ți facă o cură de slăbire echilibrată și sănătoasă”

„Cu siguranță din acest exces de proteine avem copii din ce în ce mai deștepți, din ce în ce mai înalți, trebuie să recunoaștem că există o evoluție a speciei, se vede clar față de generația noastră”

„Un lucru foarte bun ca și fel de a găti, fiertul, înăbușitul este extrem de sănătos, dar nu trebuie să punem acolo grăsime. Tocana e o ciorbă mai groasă”

„Pe mine mă sperie radicalismul românilor pentru un animal, porcul, care are doar beneficii…”

Redăm integral prima parte a interviului:

Marius Tucă: Bun găsit la o nouă emisiune, invitată în studioul nostru, aici la Smart Tv, doctor în nutriție Mihaela Bilic. Buna Mihaela, bine ai venit.

Mihaela Bilic: Bine te-am găsit la Smart Tv pentru că atunci când era Marius Tucă Show n-am avut…

Marius Tucă: N-ai avut onoare…

Mihaela Bilic: N-am avut, așa că iată…

Marius Tucă: Dacă ar fi fost atunci acum deja erai departe, dar niciodată nu e prea târziu.

Mihaela Bilic: Mai dă-mi o șansă acum.

Marius Tucă: Nu numai una, chiar mai multe, dar ne-am întâlnit chiar în studioul ăsta pentru că e și studioul de radio de la Smart FM, așa că…

Mihaela Bilic: Am făcut încălzirea.

Marius Tucă: Am făcut încălzirea, chiar ai fost de mai multe ori invitată la radio, erai o prezență, bineînțeles, agreabilă și o prezență destul de…

Mihaela Bilic: Pentru că cu doi Marius, tu și Marius Manole, nu putea fi decât…

Marius Tucă: Pe Manole l-am dat afară, nu s-a mai calificat la un moment dat. Glumesc, desigur. Mihaela ești una dintre figurile cele mai cunoscute atunci când vine vorba de nutriție și nu știu de ce îmi vine să spun, cu toate că știu că nu e așa, pentru că specializarea ta este absolut incredibilă. Când vorbești de Mihaela Bilic te gândești și la slăbit și asta e o etichetă care ți s-a lipit de multă vreme ce-i drept.

Slăbitul a devenit o obsesie. Nu știm să facem față mâncării, când trăim în abundență

Mihaela Bilic: Am avut la un moment dat o editoare care era extrem de abilă în a simți pulsul pieței pentru că, știi foarte bine, marketingul și… banii se fac într-un fel, partea de știință e altceva și atunci a găsit acest, nici nu știu cum să spun, acest titlu, „Nutriționista vedetelor”, de care eu nu mai pot să mai scap, e adevărat, exact cum spui.

Toată lumea se gândește la slăbit nu numai în legătură cu mine, cred că slăbitul a devenit o obsesie și acum îl ascundem și în așa-zisa alimentație sănătoasă, undeva în subconștient tot de slăbit vrem să vorbim.

Marius Tucă: Stai nu spune totul din prima. Cred că e o obsesie slăbitul, cred că e obsesia secolului 21. Cred că e o boală, obsesia-boală a secolului 21.

Mihaela Bilic: Au aș spune mai degrabă o consecință firească a faptului că trăim într-un mediu cu o supraofertă alimentară la care nu știm să-i facem față. Noi nu avem din construcție niciun fel de mecanism, organ, eu știut, instrument prin care să ne protejăm și să stăm la distanță de mâncare să n-o vrem, să nu o iubim, să nu ne placă, să n-o mâncăm. Și atunci, în acest context, noi nu știm să facem față mâncării, când trăim în abundență. Știm foarte bine să ne descurcăm când nu avem ce să mâncăm, culmea, avem tot felul de mecanisme, organismul știe să facă glucoză din orice, eh, în schimb beleaua este, când suntem înconjurați de bunătățuri și când suntem înconjurați de mâncare toate simțurile noastre se activează și o vrem.

Marius Tucă: Mai ales după revoluție și în ultimii ani e o nebunie în ceea ce privește mâncarea, de aia tu de multe ori faci un recurs la ceea ce era alimentația pe vremea bunicilor sau chiar a părinților noștri.

Mihaela Bilic: Încerc așa un pic să readuc…

Marius Tucă: Nu încerci, o faci foarte bine.

Mihaela Bilic: Bunul simț, așa, un pic de firesc, pentru că mi se pare că ne-am isterizat, ne-am radicalizat teribil când vine vorba de mâncare. Culmea, noi românii, cărora ne place să mâncăm și considerăm mâncare… suntem ca orice balcanic, ca orice latin, mâncarea e în centrul mesei, mâncare este simbol de ospitalitate, este statut social…

Marius Tucă: De socializare.

Mihaela Bilic: Și de socializare dar în același timp, să nu uităm, prin intermediul posesiunilor noastre financiare, materiale și și a mâncării, demonstrăm celor din jur… asta e, piramida lui Maslow, demonstrăm celor din jur care ne este poziția în societate. Și atunci, un om în momentul în care nu are ce să pună în coș și nu are masa bogată, chiar și în afara sărbătorilor tradiționale, el din punct de vedere psihologic va fi distrus, va fi dărâmat, adică în primul rând trebuie să fie coșul plin ca să avem optimismul.

Marius Tucă: Asta în ciuda faptului că lucrurile sunt mult mai simple când vine vorba de alimentație și tu știi foarte bine să explici asta. Eu trebuie să recunosc că am învățat multe de la tine, în vremea în care exista Jurnalul Național și eu eram șef al publicației, am scos chiar eu multe cărți legate de nutriție și am învățat. Și trebuie să recunosc acum, încă o dată, că am citit ultimele tale interviuri din ultimele tale cărți și în continuare ai ce să înveți de la Mihaela Bilic. Am ce să învăț și eu cred că, totuși, sunt destul de instruit în ceea ce privește alimentația, diete, mâncare ș.a.m.d.

Mihaela Bilic: Și eu sunt o continuă scotocitoare, căutătoare de răspunsuri pentru că am întrebări ale mele, culmea, care niciodată nu se termină și atunci din ceea ce descopăr, din ceea ce găsesc simt nevoia să împărtășesc oamenilor pentru că mâncarea este, n-am crezut niciodată, un subiect atât de savuros și consistent.

Marius Tucă: E incredibil în ziua de astăzi. Mai ales că nu mai e vorba de trei mese, e vorba de cinci mese, o să discutăm despre toate. Mai mult decât atât în interviu spuneai, ceea ce mi s-a părut o recunoaștere incredibilă, că toată viața ta a fost o dietă.

Mihaela Bilic: Da. și în continuare dacă aș fi găsit soluția, metoda prin care să îmi scot mâncare din cap, cu siguranță ar fi știut-o toată lumea și, paradoxal, cred că viața mea ar fi devenit mai tristă. La un moment dat stăteam și mă gândeam, exact ca în filozofie, unele lucruri pe care le considerăm în viața noastră minusuri sau neajunsuri, ele se dovedesc a fi câteodată un motor măcar în căutare dacă nu în preocupări.

Stăteam și mă gândeam, dacă eu aș fi fost într-o relație extrem de nonșalantă, ca să nu zic detașată și indiferentă cu mâncarea, dacă n-ași fi avut niciuna din întrebările pe care le au sute, milioane de femei, ce-aș mai… sau de pe poziția mea de medic, specialitatea mea de diabet, cât de tristă ar fi fost viața.

Marius Tucă: E adevărat.

Mihaela Bilic: Adică acolo eram poate un medic care, iată, echilibra diabetul.

Marius Tucă: De fapt tu ai transformat profesia într-o pasiune, și mie mi s-a întâmplat și am avut noroc în viața asta și mărturiseai undeva că în școala generală și mai târziu ți-era foarte greu să scrii, să fi creativă să… și citeam acum de pe pagina ta de facebook, pentru că am ajuns și pe pagina ta de facebook, mi se pare că ești foarte creativă și foarte pe înțelesul oamenilor, ceea ce e important în ziua de astăzi, iar articolele tale postate pe pagina de facebook au mii de like-uri, pe bună dreptate. Adică și eu le citesc cu plăcere și cu interes și descopăr în fiecare câte ceva nou.

Mihaela Bilic: N-am știut niciodată că sunt o bună povestitoare, n-am știut că pot comunica…

Marius Tucă: Pasiunea te-a pus în situația să faci și să fii în felul acesta.

Mihaela Bilic: Și cred că la un moment dat a venit și un moment în care, chiar zilele trecute mă uitam la câteva discursuri din acestea legate de curaj și de vulnerabilitate și la un moment dat cred că am încetat să fiu atât de aspră în a mă judeca și de a considera că nu am lucruri suficient de, nu știu, serioase, dramatice, consistente de spus și dacă oamenilor le face plăcere lucrurile pe care le împărtășesc și le face plăcere să mă asculte, atunci m-am lăsat să fiu acolo unde, poate, foarte mult timp din viața mea am încercat să fiu după niște criterii care erau impuse, nu știu dacă de părinți, de societate sau de arbitrul din subconștientul meu, dar întotdeauna am considerat că trebuie să fiu și mai bună și mai serioasă și mai… și că banalități din astea… Și că întotdeauna, asta a fost o greșeală, aici recunosc, este altcineva care să fie autoritatea în domeniul nutriției, aici am greșit teribil, de ce, pentru că considerăm că nu eu sunt autoritatea…

Marius Tucă: Și tu ai luat-o în serios. Eu cred că ești una dintre autorități.

Mihaela Bilic: Am stat în planul doi, trei, cinci în loc să fiu…

Marius Tucă: Șapte, opt, nouă, zece.

Mihaela Bilic: Da.

Marius Tucă: Eu cred că ești o autoritatea și ca să terminăm cumva această introducere pe care, bineînțeles, că o să o tăiem la montaj. Voiam să spun că eu cred că aș participa, și nu știu de ce nu faci asta, la o conferință Mihaela Bilic pe teme de nutriție.

Mihaela Bilic: Mie îmi pare rău că nu este acum în direct ca să nu poată fi tăiată la montaj, dar tu mi-ai promis că o să mă ajuți să organizăm lucrul ăsta.

Marius Tucă: Am și eu atât de multe de organizat și de făcut că…

Mihaela Bilic: Așteptăm conferința noastră.

Marius Tucă: Până la urmă cred că se va întâmpla asta și uite Smart Tv poate să fie o astfel de rampă și cu siguranță vom face asta la modul cât se poate de profesionist într-o televiziune. Aș vrea să trecem la concret pentru că lumea așteaptă…

Când vorbim de adulți în secolul 21, nu mai există mai mult de maximum trei mese pe zi. Kilogramele în plus eu nu le consider boală

Mihaela Bilic: Soluția slăbitului.

Marius Tucă: Soluții miraculoase sau… noi nu vom merge pe asta, vom merge pe răspunsul la foarte multe întrebări pe care oamenii și le pun și ni le punem și noi. Prima chestiune foarte simplă, câte mese pe zi, pentru că asta e o întreagă discuție și aș vrea să plecăm de la asta.

Mihaela Bilic: Eu aș spune câte îți permite silueta pentru că o masă trebuie să rămână încă în dimensiunile unei mese adică să fie așa o chestiune care să-ți acopere suprafața palmelor pentru că altfel dacă iei un simbol și guști, așa, două guri înseamnă că aia nu e masă. Eu aș spune cât îți permite silueta, dar, cu siguranță, când vorbim de adulți în secolul 21, nu mai există mai mult de maximum trei mese pe zi, iar în condițiile în care

Marius Tucă: Iartă-mă, trebuie să facem precizarea că această primă parte a discuției o facem despre oameni normali.

Mihaela Bilic: Absolut.

Marius Tucă: Când o să trecem după aceea la oameni care sunt supraponderali, obezitatea și așa mai departe e altfel de abordare, bineînțeles. Vorbim despre noi dacă vrei.

Mihaela Bilic: Pentru mine normalitatea înseamnă fără patologie care să presupună o boală asociată, de la hipertensiune până la diabet, și care de-adevăratelea să-ți interzică luatul deciziilor așa de capul tău. Dar kilogramele în plus, până când nu ajung la gradul de obezitate de gradul II-III și, atenție, acolo este boală care vine la pachet cu sindromul metabolic cu diabet, cu hipertensiune. Deci kilogramele în plus eu nu le consider boală, însemnând că nu trebuie să ne comportăm ca niște oameni bolnavi, din punct de vedere a relației cu mâncare, tocmai că aici este capcana și aici ne manipulează mintea noastră teribil, în momentul în care ai respectivele kilograme de grăsime trebuie să le vezi ca pe un depozit pe care organismul… ai fost foarte strângător și acela este contul tău în bancă care plin, cont caloric, da…

Marius Tucă: Care trebuie consumat…

Mihaela Bilic: Care trebuie consumat pentru că tu nu faci altceva decât să mănânci mai mult decât ai nevoie.

Trebuie să ajungem din nou la acea normalitate poate în care oamenii chiar mâncau o dată în zi. Omenirea asta nu a avut ce să mănânce… de trei mese pe zi nu s-a auzit

Marius Tucă: O să ajungem și acolo.

Mihaela Bilic: Deci acolo nu avem nicio grijă și dacă ești supraponderal, fără nicio problemă, trei mese pe zi înseamnă maximum trei mese pe zi pentru că mai nou, de mai bine de doi ani, în străinătate tot ce înseamnă managementul greutății ți se sugerează să alegi, dacă ești o persoană matinală să fie micul dejun și prânzul, culmea, deci masa de seară… adică se restrânge la două mese sau dacă ești o persoană mai puțin matinală îți alegi prânzul și cina. De ce, pentru că trebuie, Doamne iartă-mă, să ajungem din nou la acea normalitate poate în care oamenii chiar mâncau o dată în zi. Omenirea asta nu a avut ce să mănânce… de trei mese pe zi nu s-a auzit. Dacă avem o masă pe zi să zicem bogdaproste că avem ce pune pe masă și să fim fericiți și recunoscători.

Marius Tucă: …Două mese pe zi chiar o masă.

Mihaela Bilic: Două mese pe zi, chiar o masă, nu se întâmplă nimic organismului nostru, știe să funcționeze perfect.

Marius Tucă: Micul dejun, s-a discutat foarte multă vreme, am citit și eu foarte mult despre micul dejun. Acum zece ani teoria, teorema sau ce vrei, apropo de micul dejun, era un mic dejun foarte consistent. În ceea ce te privește spui nu micului dejun dacă e…

Mihaela Bilic: Micul dejun nu, dacă nu suntem copil în creștere.

Marius Tucă: Creștere sau sportiv de performanță sau oameni care depun efort fizic.

Mihaela Bilic: Și aici știm foarte bine, eu nu-mi amintesc…

Marius Tucă: Italienii beau o cafea și mănâncă…

Mihaela Bilic: Atât. Și mănâncă sau nu mănâncă, este un cappucino, cafeaua cu lapte ține de foame trei ore. Dar eu stau și mă gândesc, nu mai departe de copilăria mea, eu nu-mi amintesc ca bunica mea să fi plecat la sapă, sculată la cinci dimineața și să mănânce, dar știu că luau ceva sau trimiteau femeia cu mâncare la câmp, dar pentru masa de prânz. Deci nu, nu s-a pomenit asta cu micul dejun, este un moft.

Marius Tucă: E adevărat. Prânzul?

Mihaela Bilic: Prânzul, că tot suntem români, o ciorbă mi se pare fabulos. Mă bucur că au apărut foarte multe ciorbării, chiar și în supermarketuri, acele marmite care țin supa-cremă caldă.

Marius Tucă: Deci pentru noi, acasă, ciorba la mama era sfântă. Chiar recomanzi ciorba în regimurile de slăbit în sensul că are de toate, are toți nutrienții, are tot ce…

Mihaela Bilic: Plină de apă.

Marius Tucă: Apă și nutrienți.

Mihaela Bilic: Ține burta plină.

Marius Tucă: Are și un pic de cărniță, se poate face și cu cărniță. Și la fel de bine recomanzi cremele de legume. Cremele de legume le consider o mâncare extraordinară, o mâncare pentru bebeluși și asta spune foarte multe.

Mihaela Bilic: Și cu condiția să le mâncăm cu lingura, asta e diferența, aș spune eu, dintre un lichid și un aliment pentru că nu sunt de acord, să zic așa, nu știu dacă interesează pe cineva acordul meu…

Marius Tucă: Mă interesează pentru că de aia te-am invitat, altfel nu te mai invitam.

Mihaela Bilic: Dar nu mi se pare un lucru bun și o direcție bună transformarea… această modă a fresh-urilor, smoothie-urilor, centrifugatelor pentru că ele, atâta vreme cât noi le bem cu paiul dintr-un pahar, creierul nostru le consideră apă. Și atunci, o supă-cremă, chiar dacă poate, ca și consistență, este la fel ca un smoothie, în momentul în care o mănânci cu lingura, capul ăsta al nostru cât o fi el de bleg câteodată el zice că e mâncare. Când l-am băut dintr-un pahar cu paiul, s-a terminat, aia e apă.

Marius Tucă: Nu excludem pâinea la o supă?

Mihaela Bilic: Ah, nu. Nu excludem pâinea și acum mai nou văd că oamenii încep, iată, după ce ne „prostim” și uităm de lucrurile firești…

Marius Tucă: Păi ne prostim, trecem și noi prin toate modele.

Mihaela Bilic: Exact. Ne întoarcem din nou acum la firesc. Pâinea este un lucru atât de banal, nu știu dacă ați apucat să vedeți, sunt o mare fană eu de seriale despre mâncare, acum este un nou serial, continuarea lui Chef’s Table, mă uitam oamenii ăștia din Asia, bieții de ei, acolo unde sărăcie, ei din făină…

Marius Tucă: Care nu gătesc acasă, care n-au frigider…

Mihaela Bilic: Care, culmea, au învățat să facă din făină și din orez… adică, la ei orezul fiert, din păcate, ține loc de pâine, însă în momentul în care fac tăiței, este acolo o femeie care vorbește cu atât de mult drag despre felul în care frământă. Să nu uităm tot ce înseamnă patiseria și arta culinară franțuzească și tot ce înseamnă brutăriile, oamenii ăia care se trezesc la patru dimineața să frământe pâinea, tot acel ritual, dospirea ei, drojdiile acela, mirosul de pâine coaptă, deci mie mi se par o binecuvântare.

Marius Tucă: Faptul că era pâinea lăsată să dospească undeva lângă sobă și asta se întâmpla o noapte întreagă.

Mihaela Bilic: Deci lucrurile alea sunt încărcate de emoții…

Marius Tucă: Dar mai degrabă integrală decât pâine albă, nu?

Mihaela Bilic: La capitolul de care este…

Marius Tucă: Nu e diferență.

Mihaela Bilic: Din punct de vedere caloric nu este diferență foarte mare, eu aș spune, și asta o recunosc nemții care au o cultură pentru pâine…

Marius Tucă: Săracii…

Mihaela Bilic: Da, culmea, și nemții mănâncă pâine și cartofi într-o veselie… Pâinea care-ți place. De foarte multe ori mă uit la oameni și văd și eu, de câte ori sunt dezamăgită…

Marius Tucă: Intrăm pe alte chestii, psihologia, mintea… apropo de plăcerile pe care ți le refuzi…

La capitolul pâine, ca și la capitolul lapte, nu sunt două pâini la fel, pâinea diferă ca gust

Mihaela Bilic: Nu… Când ai o felie de pâine care a fost bine coaptă și coaja e crocantă, zgomotul în sine îți activează plăcerea.

Marius Tucă: Trebuie să te felicit că totuși ai o greutate aproape ideală. La felul în care vorbești despre mâncare ar trebui să rupi pâinea, frigiderul, tot ce ține, ești o pofticioasă…

Mihaela Bilic: Și o mâncăcioasă, absolut. Dar asta spuneam, apropo de gust, de foarte multe ori ea arată spectaculos, în sine, o mănânci din ochi, însă în momentul în care o guști trebuie să-ți și placă gustul. Iar la capitolul pâine, ca și la capitolul lapte, nu sunt două pâini la fel, pâinea diferă ca gust.

Marius Tucă: Da, dar aici mai e ceva, iartă-mă un pic, nu vreau să trecem la lapte că mai avem zahăr, ulei, apa, ceaiurile și așa mai departe… Tu spui un lucru, e vorba și de o obișnuință a organismului chiar a minții, îmi povestești despre zahăr, și o să ajungem acolo, în momentul în care scoți zahărul organismul urlă, dar încet, încet îți dai seama cât de bine e fără zahăr și că nu-l mai acceptă.

Mihaela Bilic: Dar nu urlă bietul organism, urlă capul.

Marius Tucă: Capul?

Mihaela Bilic: Atât. Organismul bietul nu știe să urle, capul este isteric.

Marius Tucă: Nu mai mănânc zahăr de foarte multă vreme.

Mihaela Bilic: Cu zahărul sunt de acord.

Marius Tucă: Care este diferența, câte calorii are 100 de grame de pâine integrală și pâine albă?

Mihaela Bilic: Pâinea albă și pâinea integrală, din punct de vedere caloric, au aceleași calorii, uitați-vă însă la gramaj, o pâine albă de 300 de grame este așa, ditamai franzela, o pâine intermediară sau cu tărâțe de 300 de grame e atâtica, aia de 500 de grame e așa. Și atunci la capitolul câtă pâine mâncăm, în final nu contează pentru că ea în sine are același număr de calorii și atunci tu, dacă mănânci o felie de pâine albă, are 80 de calorii pentru că are 25 de grame.

Marius Tucă: Dar eu cred că mai mult de două trei felii de pâine pe zi, cred că sunt suficiente.

Mihaela Bilic: Sunt persoane care poate nici nu-și permit să mănânce în fiecare zi, cert este că pâinea, acea glucoză, acel amidon din pâine, ca și sarea, deschide gustul și ajută alte alimente să fie savurate într-un fel.

Marius Tucă: Deci nu mergi neapărat pe pâine integrală sau pâine albă, oricare ar fi…

Mihaela Bilic: Pentru că asta și spuneam, pâinea albă merge foarte bine, nu știu, o faci prăjită cu un pic de unt și sare, e perfectă, în schimb pe o pâine integrală, eu știu, pui un lucru care este un pic mai intens ca gust. Trebuie s-o vedem și pe ea ca pe un ingredient din această bucurie a mâncării.

Marius Tucă: Și cu ce se combină gustului ei mai bine?

Mihaela Bilic: Nu știu dacă neapărat există rețete și obligativități. Foarte mulți oameni au pierdut acest curaj și curiozitate de a mânca mâncarea cu propriile lor simțuri și de a-și da voie s-o aprecieze prin intermediul…

Marius Tucă: Asta e greu, foarte greu.

Mihaela Bilic: Da, pentru că ni s-a interzis…

Marius Tucă: În primul rând că mâncăm atunci când nu trebuie, nu ne e foame și e o cale lungă până la asta.

În ultimii 20 de ani, bieții oameni au avut parte de infantilizare, iar cei din jur ne ajută în această infantilizare, dându-ne tot felul de recomandări

Mihaela Bilic: Infantilizarea de care bieții oameni au avut parte în ultimii 20 de ani în care tot ce înseamnă…

Marius Tucă: Și noi ne trezim uneori că nu vrem să mâncăm asta pentru că ni se pare o prostie.

Mihaela Bilic: Da, dar capul nostru spune că e o prostie, iar cei din jur ne ajută în această infantilizare, dându-ne tot felul de recomandări și informații scoase din context, astfel încât tu nu-ți mai permiți să mai mănânci mâncare pentru că îți place pentru că sunt o mulțime de voci în jur care de care mai avizate care au tot felul de păreri.

Marius Tucă: Sunt zece alimente aici pe care o să le discutăm, despre care se spune că nu, între ele, automat, carnea de porc, vorbim și despre unt și despre slănină, despre grăsimi.

Mihaela Bilic: Ce bine că am mâncat înainte să vin la tine că era teribil.

Marius Tucă: Putem să comandăm o pizza între timp.

Mihaela Bilic: Și cartofi prăjiți.

Marius Tucă: Și cartofi prăjiți, dar acolo problema e uleiul nu cartofii prăjiți, am învățat multe de la tine, vom ajunge. Am trecut prea repede peste micul dejun. A fost o perioadă în care băgam în mine cereale.

Mihaela Bilic: Altă invenție a americanilor ca să mai… adică niște cereale expandate care au o mulțime de zahăr… Ah, e foarte practic, de acord, poți să le iei și să le ții în dulap o lună de zile, nu realizăm că oamenii extrem de puțin disponibili în a acorda timp, atenție și iată, până la urmă, savoare mesei. E atât de banal, de sec și neinteresant, micul dejun în care torni acei fulgi într-un castronel cu lapte și l-ai bifat…

Marius Tucă: Trebuie să recunosc, eu mâncam cereale de cea mai bună calitate, deci nu cred că erau cu îndulcitori, erau din grâu spelt…

Mihaela Bilic: Nu, dar el în sine procesul nu poate fi expandat…

Marius Tucă: Nu numai asta, puneam și sirop de arțar și trebuie să recunosc că nu-mi era deloc bine mâncând o cană cu cereale și am renunțat.

Mihaela Bilic: Altfel, ca informații ce le primisei, părea sau tu credeai că faci un lucru bun, dar vezi…

Marius Tucă: Că e foarte sănătos.

Mihaela Bilic: Organismul știe să spună…

Marius Tucă: Și balonare și o chestie din asta de sațietate neplăcută aș putea să spun pentru că vorbim totuși despre carbohidrați.

Mihaela Bilic: Dar știi ce-i frumos și am spus-o și o îndemn pentru toată lumea, aș spune, haideți fiecare să se întrebe așa ca o voce interioară eu cum mă simt, mie îmi place, eu cum anume percep sau, mă rog, intestinul ăsta care acum e numit al doilea creier, să-l lăsăm și pe el așa tăcut și lipsit de… să vorbească…

Marius Tucă: Să ne transmită de ceea ce are nevoie.

Mihaela Bilic: Pentru că să știți dacă îi acordăm un pic de atenție și răbdare el chiar îți transmite informații.

Marius Tucă: Săracul, aș putea spune.

Mihaela Bilic: Săracul, da, pentru că altfel mintea este atât de puternică și de perversă și așa o dramă în care face totul spectaculos încât ăsta nu mai are cum să fie auzit.

La prânz, un fel de mâncare, că e ciorbă, că e salată… două feluri de mâncare poate înseamna două mese. Felul unic e perfect

Marius Tucă: Am ajuns la prânz și spuneam că ciorba este binevenită sau…

Mihaela Bilic: Un fel de mâncare, că e ciorbă, că e salată…

Marius Tucă: Nu mâncăm al doilea fel?

Mihaela Bilic: Păi nu prea, dacă mâncăm două feluri de mâncare la prânz, câteodată două feluri de mâncare poate înseamna două mese, de ce: dacă supa respectivă, ciorba este așa…

Marius Tucă: Hai să o luăm pe calorii. Câte calorii…

Mihaela Bilic: Nu știu că asta cu caloriile este foarte relativ, de ce…

Marius Tucă: Ok, deci este suficient o ciorbă pe zi?

Mihaela Bilic: Da, dacă ești o domnișoară care-și supraveghează silueta eu zic că e suficient.

Marius Tucă: O ciorbă sau o cremă de legume?

Mihaela Bilic: Ce-ți place ție, importantă e…

Marius Tucă: Și niște bruschete cu roșii.

Mihaela Bilic: Iată. Importantă e dimensiunea pentru că dacă vorbim de o ciorbă românească care să aibă trei polonice cu siguranță nu mai intră altceva, asta o știm de când eram mici.

Marius Tucă: Da, da, porțiile, aici e o altă problemă legată de porție.

Mihaela Bilic: Porția cât e de generoasă.

Marius Tucă: Deci pentru o domnișoară, pentru cineva care vrea să rămână în greutate e suficientă o ciorbă sau o supă.

Mihaela Bilic: Felul unic e perfect.

Marius Tucă: Și dacă nu e o ciorbă sau o supă, pentru că nu toată lumea mănâncă ciorbe sau supe, să fie un singur fel de mâncare.

Mihaela Bilic: Să fie un singur fel de mâncare, dar, atenție, pentru că iarăși

Marius Tucă: Carbohidrați sau…

Mihaela Bilic: Dacă ar fi să dăm așa niște sfaturi, dar, oricum, sunt extrem de generale pentru că nu se poate spune personal…

Marius Tucă: Se poate mânca o carne, se pot mânca legume

Mihaela Bilic: Ar fi bine pește cu niște legume simple, cât mai simple e cu putință. Interesant este sau, mă rog, noi ar trebui să judecăm așa, dacă mi-a mâncat, pentru că și excesul ăsta de proteine pe care societatea actuală îl preaslăvește, nu e deloc o chestie bună. Adică să nu uităm, toată lumea știe, cu carne și salată slăbești, ok. A venit Montignac și Dukan și a spus mâncați cât vreți oameni buni, nu e nevoie să…

Marius Tucă: Dar ăsta e regimul pentru slăbit…

Mihaela Bilic: Da, dar ce-au dat ca și informație undeva în subconștient că poți să mănânci mult și să slăbești și atunci oamenii zic, bă, dacă din ăsta nu mă îngraș…

Marius Tucă: Da și nu, pentru că totuși porțiile la Dukan sunt destul de mici și chiar dacă sunt…

Mihaela Bilic: Da, dar acolo el complică lucrurile ca să te facă un pic mai dependent.

Marius Tucă: Știi că am citit un studiu acum că toată teoria Dukan era cumva greșită într-un sens destul de…

Mihaela Bilic: Nu știu dacă greșită, dar el a luat câteva elemente pe care a construit…

Marius Tucă: Depășită? Nu, nu, de-a dreptul greșită, nu depășită…

Mihaela Bilic: Păi lasă că l-au scos în afara colegiului medicilor. E ok, adică… Când știi să faci marketing, așa am început, și afacere și business din medicină atunci nu mai ești doctor, ești om de afaceri.

Marius Tucă: Pe de altă parte eu știu mulți oameni care au slăbit cu acest regim de proteine care se bazează în primul rând pe dieta asta Dukan, oameni care au slăbit 30-40 de kilograme.

Mihaela Bilic: Marius, sunt de acord, adică slăbim. Cu siguranță slăbitul, în momentul în care restricționezi. Iată, oamenii respectivi n-au slăbit cu dieta Dukan, au slăbit pentru că n-au mai mâncat, n-au mai băut alcool, n-au mai mâncat dulciuri, n-au mai mâncat făinoase și atunci lucrul ăsta…

Marius Tucă: E adevărat, combinate și multe proteine.

Mihaela Bilic: Și lucrul ăsta, dragii mei, putem să-l facem fără să… eu mergeam prin magazine și vedeam produse cu eticheta cu numele lui.

Trebuie să renunțăm la această falsă credință că numai un nutriționist poate să-ți facă o cură de slăbire echilibrată și sănătoasă

Marius Tucă: Asta putem să facem cum?

Mihaela Bilic: Singuri acasă. Adică n-avem nevoie…

Marius Tucă: N-are cine să le spună oamenilor că pot să-și facă singuri acasă. Le spui tu acum. Le spun eu.

Mihaela Bilic: Da, dar știi că această falsă credință că numai un nutriționist poate să-ți facă o cură de slăbire echilibrată și sănătoasă trebuie odată și odată să renunțăm…

Marius Tucă: Poate să fie un mit, Mihaela, dar pe de altă parte dacă vii tu sau un nutriționist care e foarte sincer cu el și mai ales e sincer cu pacientul și nu vrea să-i ia banii, îi spune foarte clar că poate să facă asta acasă.

Mihaela Bilic: Că poate să facă singur acasă.

Marius Tucă: Și să nu intre în chestiuni sofisticate de zile, de ce trebuie să mănânce…

Mihaela Bilic: De ore, de asocieri, de ce pentru că în felul ăsta omul respectiv este liber… dar nu uita, cea mai bună lecție de nutriție am împărtășit-o într-un articol…

Marius Tucă: Hai să spunem dieta omului simplu și să vorbim un pic mai târziu.

Mihaela Bilic: Am primit-o de la o vânzătoare într-un magazin în Milano care mi-a zis noi după sărbători trecem la dieta minestra, minestra e dieta, adică mânca femeia, ea ca femeie simplă, două ciorbe pe zi. Și slăbești văzând cu ochii…

Marius Tucă: Ai aici în „Tocănița pentru suflet” pentru că ai niște titluri foarte drăguțe la cărțile tale, aici vorbești despre curățenia de primăvară, o să vorbim, o să citesc din ea pentru că e perfectă și cred că, uite, îți dau părerea mea, e un sfat prietenesc, fă la un moment dat, nu dieta Mihaelei Bilic, ci dieta omului simplu, adică dieta pe care omul poate să o facă acasă. E vorba doar de denumire pentru că tu vorbești foarte mult în cărți despre dieta fiecăruia, că el poate să o facă singur acasă.

Mihaela Bilic: Da, dar trebuie să-i ajut să înțeleagă care sunt felurile alea banale pe care ei le pot consuma…

Marius Tucă: Păi este dieta ta, dar să o denumești așa pentru că altfel…

Mihaela Bilic: Pentru că oamenii au nevoie de un meniu…

Marius Tucă: Au nevoie de un meniu și au nevoie de informații pentru că meniul înseamnă informații până la urmă. Deci tu zici că un singur fel de mâncare…

Mihaela Bilic: Un singur fel de mâncare, de ce, ca să ne mai rămână și pentru masa de seară un moment, cum să spun, să avem voi să mai avem o masă cu conștiința împăcată că n-am mâncat prea mult în ziua respectivă.

Marius Tucă: Dar ce-ai zice dacă sunt două feluri, o supă și un grătar ușor iar seara nu mai mănânci nimic.

Mihaela Bilic: Lucrul ăsta este destul de, să spun… e o capcană, de ce, pentru că noi din punct de vedere dinamic și desfășurător al zilei noastre…

Marius Tucă: Avem activitate și nu putem să sărim peste o masă de seară.

Mihaela Bilic: Masa de seară este momentul…

Marius Tucă: Dar o salată vegană seara?

Mihaela Bilic: A început să-mi fie frică de salate pentru că văd oamenii din jur comandă foarte mult acest fel de mâncare care pare o chestie extrem de dietetică, nerealizând că dacă într-o salată pui respectivul dressing, ea în sine va deveni mai calorică decât un fel de mâncare.

Marius Tucă: E adevărat, eu am învățat de la tine și mi-am notat foarte cuminte și ascultător, mi-am notat aici: 100 de ml de ulei înseamnă 900 de calorii.

Mihaela Bilic: O lingură de ulei are 100 de calorii.

Marius Tucă: Aici greșesc mulți. O lingură de ulei înseamnă 100 de calorii ceea ce e enorm.

Mihaela Bilic: Este enorm. Și atunci în contextul ăsta…

Marius Tucă: Avem probleme cu uleiul, poate să fie și de măsline, poate să fie și de orice pentru că este grăsime 100%. Și mai sănătos este să mănânci unt, ajungem și acolo. Bine, deci, tu zici că trebuie să existe o masă de seară.

Mihaela Bilic: Deci eu spun asta nu pentru că spun eu că, iată, sunt medic nutriționist, ci pentru că…

Marius Tucă: Nu te mai autoflagela atât, spui pentru că ești o autoritate în domeniu. Eu când spun ceva despre presă, eu măcar mă cred o autoritate în domeniu dacă nu cumva și sunt.

Mihaela Bilic: M-aș bucura să spună mai mulți medici nutriționiști, ăsta e mesajul meu, pentru că în momentul în care noi suntem mai axați un pic pe realism, nu pe un idealism care sună bine în laboratoarele de știință, trebuie să înțelegem, asemenea unui animal de povară, ca să fim pragmatici, la noi organismul ăsta, pe parcursul zilei avem o mulțime de cerințe de la el. Avem o mulțime de situații în care facem lucruri cu „trebuie”, deci nu trăim o viață care să ne dea acel zen și acel echilibru și detașare în care facem doar ce ne place în ritmul nostru. Și atunci toată această, nu îl numesc neapărat abuz, dar toată această solicitare pe care noi o impunem organismului, ea trebuie ca, la finalul zilei, să aibă din punct de vedere al dinamicii o chestiune de îți mulțumesc, acum iată a venit vremea ca unui cal pe care l-ai călărit o zi întreagă să-ți dau o mână de ovăz și să-ți dau o găleată cu apă. În momentul în care tu, la sfârșitul activității profesionale hotărăști că din punct de vedere al siluetei sau nu știu ce alte idei ai, nu mai trebuie să ai masa de seară, animalul ancestral din noi rămâne extrem de descumpănit pentru că el nu înțelege, după ce o zi întreagă, exact ca mașina pe care ai folosit-o, este, ok, și acum? Nici măcar o mângâiere din aia pe cap?

Marius Tucă: E adevărat și vin în continuarea, nu-i o teorie e o chestie de practică, se întâmplă pentru că am experimentat pe mine, seara, mai degrabă slăbeam dacă mâncam un grătar ușor cu o salată decât dacă n-aș fi mâncat pentru că își ține rezervele și aici intrăm într-o altă discuție.

Continuă în pagina următoare…

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
⁠Carmen Grebenișan, fără ascunzișuri. Cum arată vedeta în costum de baie
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
EXCLUSIV! Alex Mica, despre cele mai mari dificultăți pe care le-a întâmpinat: "Un moment critic...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Dorothy Vaughan, primul manager de culoare al NASA. „Nu îți fie teamă să ceri ajutor....